Kiinnostus maailmankirjallisuuden ja ennen kaikkea Italian kirjallisuushistorian kautta aikojen suuriin nimiin lukeutuvan Giacomo Leopardin (29.06.1798-14.06.1837) tuotantoon näyttäisi olevan taas nousussa. Ainakin Facebookista päätellen. 39-vuotiaana sairauksiinsa menehtynyt runoilija oli merkittävä ajattelija, joka edusti radikaalia eksistentialismia keskellä romantiikan aikakautta, jo paljon ennen Kierkegaardia ja Nietzscheä.

Hänen satavuotisjuhlavuotensa kunniaksi vuonna 1998 järjestettiin Italian monien kaupunkien lisäksi eri puolilla maailmaa, Kiinaa ja Japania myöten konferensseja, lausuntailtoja, kursseja ja näyttelyitä Leopardi maailmassa - tunnuksin. Runoilijalla oli myös sähköpostiosoite [email protected], jonne tuli viestejä eri puolilta maailmaa.

 

Giacomo Leopardin syntymäkoti Recanatissa 

 Leopardilla oli pessimistinen näkemys ihmisen olemassaolosta. Aluksi hän piti historiallisen aikakauden jähmettyneisyyttä syynä ihmisen epäonneen. Tällöin illuusiot olivat yhä mahdollisia. Myöhemmin hän päätyi kosmiseen pessimismiin, vaikka uskoikin toisaalta ihmiskunnan jatkuvaan edistykseen: Ihmisen epäonni ei johtuisikaan sosiaalisista vaan biologisista tekijöistä, joille ei mahda mitään. Luonto toimii äitipuolen tavoin ja sokeasti lahjoittaen vain sairautta, ikääntymistä ja kuoleman, jotka tuomitsevat ihmisen objektiiviseen epäonneen. Tähän käsitykseen Leopardi päätyi omien kokemustensa kautta, jotka johtivat hänet universaalisen ihmiskohtalon syvälliseen ymmärtämiseen.

 Runoissaan Leopardi käytti sekä klassisia kreikkalaisen ja roomalaisen runouden muotoja ja teemoja että romanttisen kauden elementtejä. Leopardille lyriikka on autenttisinta ja lähimpänä tunteita ja musiikkia. Leopardi toi filosofiansa myös runoihinsa: äärettömyys ja aika, jossa yksilö mitätöityy, nuoruuden illusioiden menetys, onnn turha etsintä, suurten kosmisten ulottuvuuksien oivaltaminen.

 Leopardin runoutta ja filosofiaa koskevia teoksia on julkaistu lähes 8.000 kappaletta, kerrottiin hänen syntymänsä satavuotisjuhlavuotena. Vincenzo Guarracinon Leopardin teosten lukemiseen johdattavasta oppaasta ilmestyi silloin peräti 13 painosta. Runoilijan synnyinkodissa, upeassa kreivillisessä platsissa, Anconan lähellä sijaitsevassa Recanatissa toimii Leopardin kansallinen tutkimuskeskus, jossa järjestetään vuosittain kansainvälisiä kursseja ja konferensseja runoilijan tekstien tiimoilta.

Leopardin tunnetuin runokokoelma Canti (Lauluja) ilmestyi suomeksi Elsa Tervon kääntämänä 1962. Turun Sanomien Sunnuntai-sivuilla on julkaistu suomentamani Härän ja hevosen kaksinpuhelu ja Keskustelu kuolleitten kanssa. Ne ovat molemmat peräisin uskomattoman modernin tuntuisesta proosateoksesta Operette morali. (RVC)